طراحی و ساخت
طراحی MacBook Proی جدید (که Retina MacBook Pro نیز نامیده میشود) را میتوان تلفیقی از MacBook Air و سری MacBook Pro سال گذشته دانست. طراحی مدل جدید به طرز چشمگیری نسبت به مدل سال گذشته باریکتر و سبکتر شده است. ضخامت دستگاه تنها 18 میلیمتر است که نسبت به مدل قبلی 25 درصد باریکتر شده است. وزن دستگاه نیز تنها 2 کیلوگرم است. البته این کاهش ضخامت و وزن، عواقب اجتناب ناپذیری را به همراه داشته است که مهمترین و بارزترین آن، عدم وجود درایو نوری بر روی دستگاه است. به علاوه مدل جدید تنها قابلیت خواندن کارت حافظه SD را دارد. عدم حضور این دو، نه تنها باعث باریکتر شدن لپتاپ شده است، بلکه به اپل کمک کرده که باتری بزرگتر و قویتری را در دستگاه جای دهد. علاوه بر این، پورتهای شبکه Ethernet و FireWire نیز حذف شدهاند ولی در عوض پورتهای پرسرعت USB 3.0 و Thunderbolt وجود دارند. این بسیار باعث خشنودیست که اپل بالاخره تصمیم گرفت که از پورت USB 3.0 به جای پورت USB 2.0 در لپتاپهای خود استفاده کند. همانند سایر لپتاپهای مدرن، MacBook Pro 2012 نیز تنها از یک پورت ترکیبی برای خروجی و ورودی صدا استفاده میکند. چند نکته بسیار مهم وجود دارد که در رابطه با Retina MacBook Pro باید بدانید: اول اینکه پردازنده و حافظه RAM کاملا به برد دستگاه لحیم شدهاند و امکان ارتقای آنها وجود ندارد. دوم اینکه باتری دستگاه کاملا به بدنه چسبیده است و برای تعویض آن لازم است که کل قسمت بالایی دستگاه تعویض شود و این کار هزینه بسیار بالایی خواهد داشت. البته اپل ادعا کرده است که حتی با وجود استفاده های سنگین، باتری MacBook Pro 2012 حداقل سه الی چهار سال عمر خواهد کرد.
صفحه نمایش
در سال 2010، کمپانی اپل برای اولین بار با تولید گوشی آیفون4، از صفحه نمایش با دقت بسیار بالای خود یعنی Retina پرده برداری کرد. دقت صفحه نمایش این گوشی 960x640 بود که تراکم پیکسلی بسیار بالای 315ppi را ارائه میکرد. سپس این اتفاق در سال 2012 با تولید نسل سوم تبلت آی پد تکرار شد. این بار اپل دقت آی پد2 را چهار برابر کرده بود و آی پد3 تراکم پیکسلی بسیار بالای 264ppi را ارائه میکرد که برای یک تبلت، واقعا شگفت انگیز بود. و اینک اپل دقت صفحه نمایش MacBook Pro را از 1440x900 به 2880x1800 افزایش داده که این میزان تراکم پیکسلی کم نظیر 221ppi را ارائه میدهد. حال شاید برای شما این سوال پیش آید که با وجود اینکه تراکم پیکسلی، صفحه نمایش Retina MacBook Pro نسبت به گوشی آیفون4 و آی پد3 بسیار کمتر است، آیا باز هم میتوان این صفحه را Retina دانست؟ پاسخ این سوال مثبت است. Retina تنها به تراکم پیکسلی مربوط نیست، در حقیقت به این اشاره دارد که دستگاه شما چگونه تصویر را برای چشمان شما نشان میدهد. برای مثال شما گوشی تلفن همراه خود را خیلی بیشتر از یک تبلت یا لپتاپ به صورت خود نزدیک میکنید. به همین دلیل، حسی که هنگام کار کردن با صفحه Retinaی MacBook Pro به شما انتقال میشود، با صفحه Retinaی آیفون4 برابری میکند.با وجود اینکه دقت بالا، نقش مهمی در کیفیت صفحه نمایش بازی میکند، تکنولوژیهای دیگر استفاده شده در صفحه نمایش Retina MacBook Pro باعث شده است که کیفیت صفحه نمایش این لپتاپ، با اختلاف زیاد از تمام لپتاپهای موجود در دنیا تا به این تاریخ بیشتر شود. در حقیقت میتوانیم به سادگی همینجا بگوییم که اگر کیفیت صفحه نمایش لپتاپ برای شما اهمیت ویژه ای دارد، این لپتاپ تنها انتخاب شما باید باشد. همانند آیفون و آی پد، Retina MacBook Pro نیز از صفحه نمایش IPS استفاده میکند. برتری اصلی این پنل نسبت به پنل های TN در کیفیت رنگهای عالی و زوایای دید بسیار بالای آن است. نکته بسیار مهمی که باید در نظر داشت این است که اگر برنامه ای برای چنین دقت بالایی طراحی نشده باشد، ظاهر خیلی خوبی بر روی صفحه نمایش نخواهد داشت. برای شروع، اپل تمام برنامه های اصلی خود (مانند Aperture، iMovie، Final Cut Pro X) را برای این صفحه نمایش بهروزرسانی کرده است ولی برنامه های جانبی دیگر (مانند مرورگر Google Chrome) که برای چنین دقتی طراحی نشدهاند، به این خوبی نخواهند بود. زوایای دید این صفحه نمایش واقعا عالیست به طوری که حتی اگر از بالا یا پایین به صفحه نمایش نگاه کنید، هیچگونه تغییر خاصی در کیفیت صفحه نمایش مشاهده نخواهید کرد. اپل همانطور که پیشتر در کنفرانس WWDC امسال گفته بود، لایه شیشه ای که بر روی تمام صفحات LCD قرار دارد را حذف کرده است. حذف این لایه نه تنها باعث افزایش چشمگیر کیفیت تصویر میشود، بلکه از براق بودن آن نیز میکاهد و این امر به شما کمک میکند که راحتتر بتوانید با لپتاپ خود در محیطهای خارجی و یا در زیر تابش نور آفتاب کار کنید.
در بالای این صفحه نمایش یک وب کم با کیفیت 720p به همراه سنسور روشنایی دستگاه قرار دارد.
بلندگوهااپل بلندگوهای MacBook Pro 2012 را به طور کامل از نو طراحی کرده است و میتوانیم بدون اغراق بگوییم که این بلندگوها یکی از بهترین بلندگوهاییست که تا به امروز بر روی لپتاپها دیده بودیم. کیفیت بلندگوها بسیار شفاف است و حتی صدای بیس تولید شده نیز کاملا رضایت بخش است و به راحتی میتوانند جوابگوی نیاز اکثر کاربران باشد. نکته مهم، حفظ کیفیت در صداهای بلند است به طوری که هر چقدر که بلندی صدا را زیاد کردیم، هیچگونه اعوجاج یا کاهش کیفیتی مشاهده نکردیم.
کیبورد و تاچ پد
Retina MacBook Pro تاچ پد همیشگی شیشه ای اپل را به همراه دارد. شاید بتوان با کمی اغراق گفت که جزو تنها تاج پدهاییست که بتوان از آن استفاده کرد و آن را به ماوس ترجیح داد. البته تنها کیفیت بالای تاچ پد، دلیل این امر نیست و یکپارچه بودن سیستم عامل OS X نیز با فرمانهای لمسی ، در این امر بسیار موثر است. کیبورد Retina MacBook Pro شباهت بسیاری به کیبورد استفاده شده در MacBook Air دارد. به علاوه از آنجایی که Retina MacBook Pro به درایو نوری مجهز نیست، کلید خروج (Eject) از روی کیبورد حذف شده است. این کیبورد داری نور پس زمینه نیز هست که تنظیمات مختلفی هم دارد و این تنظیمات توسط نرم افزار مربوطه قابل تغییر است.
سخت افزار داخلیاپل در Retina MacBook Pro از نسل سوم پردازنده های چهار هسته ای Intel Core i7 با نام Ivy Bridge استفاده کرده است. این پردازندهها نه تنها فوقالعاده قدرتمندتر از مدلهای پیشین هستند، بلکه مصرف انرژی کمتری نیز دارند. وظیفه پردازش گرافیکی نیز بر عهده کارت گرافیک مستقل NVIDIA GeForce GT 650M است. این کارت گرافیک، قدرتی همانند کارتهای گرافیک رده بالای GeForce GTX 460M و GeForce GTX 560M دارد و به راحتی جوابگوی سنگینترین وظایف گرافیکی حتی اجرای بازیهای کامپیوتری نیز خواهد بود. هنگامی که سیستم در حال انجام پردازشهای سنگین است، فنهای خنک کننده فعال شده و هوای خنک را از چپ و راست قسمت پایینی دستگاه به داخل هدایت کرده و از دریچه های خروجی، خارج میکنند. اپل ادعا کرده است که پره های این فنها به صورت نامنظم طراحی شدهاند تا صدای کمتری نسبت به فنهای عادی ایجاد کنند و در عمل نیز به نظر ما تا حد زیادی در این کار موفق بودهاند. البته نمیتوان گفت که سیستم خنک کننده کاملا بی صدا است ولی مسلما صدای آزار دهنده ای تولید نمیکند.
اپل در Retina MacBook Pro برای اولین بار به طور کامل از حافظه های خشک (SSD) به جای هارد درایوهای همیشگی استفاده کرده است. این حافظهها از سرعت بینهایت بالایی برخوردارند و به هیچ عنوان قابل مقایسه با هاردهای استاندارد قبلی نیستند. به علاوه از آنجایی که این حافظهها از نوع Flash هستند، بر خلاف هاردهای معمولی بر اثر لرزش و ضربه های کوچک ایجاد شده بر اثر مصارف روزمره، دچار آسیب نمیشوند.
باتریبا وجود تمام سخت افزارهای فوقالعاده به کار رفته شده در Retina MacBook Pro، انتظار میرفت که باتری آن نتواند شارژ دهی خیلی بالایی داشته باشد ولی در عمل خلاف این امر ثابت شد. در تست تماشای ویدئو با Wi-Fi روشن و روشنایی ثابت، Retina MacBook Pro توانست بیش از هفت ساعت و نیم شارژ دهی کند که میزان فوقالعاده بالاییست.
نرم افزار
به طور پیش فرض Retina MacBook Pro از سیستم عامل OS X نسخه Lion استفاده میکند ولی اپل به خریداران این لپتاپ، امکان ارتقا به Mountain Lion را به صورت رایگان فراهم کرده است. تمام نرم افزارهای اولیه مانند Safari، ایمیل، و غیره برای دقت این صفحه نمایش طراحی شدهاند. کمپانیهایی نظیر Adobe و AutoDesk نیز اعلام کردهاند که نسخه Retinaی برنامه های معروف Photoshop و AutoCAD را به زودی منتشر خواهند کرد. متاسفانه سایر برنامهها بر روی این صفحه نمایش ظاهر زیاد خوبی ندارند. بر خلاف Windows، برنامه های سیستم عامل OS X باید برای این رزلوشن بالا طراحی شوند در غیر این صورت اصلا ظاهر خوبی نخواهند داشت. برای مثال در حال حاضر مرورگر Google Chrome، صفحه Retina را پشتیبانی نمیکند و همین باعث میشود که نه تنها ظاهر رابط کاربری برنامه، بلکه متون نیز مات نشان داده شوند به طوری که ترجیح خواهید داد که از این برنامه تا موقعی که برای صفحه Retina به روز رسانی نشود، استفاده نکنید.
جمع بندی
همواره MacBook Pro جزو سری خاصی از لپتاپهای حرفه ای و گران قیمت و یا به اصطلاح "لوکس" بازار بوده است و بازار هدف این لپتاپها افراد محدودی هستند. صفحه نمایش این لپتاپ واقعا یک نوآوری و یک جهش بزرگ در صفحات نمایش لپتاپها محسوب میشود و به هیچ وجه قابل مقایسه با صفحات نمایش لپتاپهای دیگر موجود در بازار مثل لپتاپهای ASUS، Acer، HP و یا Dell نیست. با وجود چنین تکنولوژی و سخت افزار پیشرفته ای که در این لپتاپ به کار گرفته شده است، Retina Macbook Pro بسیار باریک و سبک بوده و طول عمر باتری آن بسیار بالاست. از تنها نقاط ضعف جزئی این دستگاه میتوان به عدم وجود درایو نوری و پورت شبکه اشاره کرد. اگر بخواهیم رقیبی برای این دستگاه معرفی کنیم، تنها میتوان به لپتاپهای فوق باریک و زیبای سامسونگ سری 9 اشاره کرد که در کیفیت ساخت نیز با Retina MacBook Pro برابری میکنند. همانطور که در ابتدا گفتیم، Retina MacBook Pro تلفیقی از گذشته و آینده است که تبدیل به یک دستگاه دوست داشتنی، زیبا، قدرتمند و کم نظیر شده است و برای کسانی طراحی شده است که به دنبال بهترین بهترینها هستند و حاضرند بهای آن را نیز پرداخت کنند.
لینک مرتبط:
تعمیرات سخت افزاری و نرم افزاری مک بوک پرو